D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar

Makaleler > Dermatoloji

D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar

D vitamini eksikliği, hemen hemen dünyanın her ülkesindeki insanları etkilemektedir. Eğer fazla dışarı çıkmıyorsanız ve güneş ışığı almıyorsanız D vitamini eksikliği rahatsızlığına sahip olmanız oldukça normaldir. Vücut, D vitaminini kendisi üretemez ve bu nedenle güneş ışığına ihtiyaç  duyar. D vitamini vücutta yağ hücrelerinde depo edilir. Ancak, yeteri kadar alınmadığında depolar hızlıca boşalır ve belirli sağlık sorunları ortaya çıkar. İşte karşınıza çıkabilecek 8 problem;

D vitamini eksikliği nedir?

Peki, D Vitamini Nedir?

D vitamini, fosfor ve kalsiyum emilimine önemli katkıları olan bir vitamindir. Dışarıdan besinler ile alınabilen D vitamini, güneş ışınları yardımıyla vücutta da üretilebilmektedir. D vitamini eksikliği neticesinde pek çok sağlık sorunu ortaya çıkmaktadır. Kandaki kalsiyum ve fosforun normal sınırda olmasını sağlayarak kemiklerin güçlü olmasını sağlar.

1-Kas Yorgunluğu

D vitamini güçlü bir sinir sistemi için oldukça önemlidir. D vitamini eksikliği ağrıya, kas yorgunluğuna ve kofnitif yeterliğine neden olabilmektedir.

2-Kemik Ağrısı

Kemik ağrısı çeken pek çok kişi üzerine yapılan testler neticesinde %93’ünün D vitamini seviyesinin düşük olduğu ortaya çıkmıştır. D vitamini eksikliğinde kas lifleri gerçek anlamda çalışmadığından kalça ve leğen kemiği çevresinde ağrıları ortaya çıkabilir.

3-Solunum Problemleri

D vitamini solunum yollarınızın çalışmasına yardımcı olmaktadır. kişiyi çeşitli  hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korur. Özellikle çocuklar için oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalara göre, D vitamini desteği alan çocukların astım krizi geçirme riskinin %50 daha düşük olduğu görülmüştür.

4-Depresyon

Pek çok aştırmalara göre D vitamini eksikliğinin depresyona neden olduğu, D vitamini eksikliği özellikle kadınların depresyona girme riski erkeklerden iki kat daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Fakat, bahsedilen uzun bir süreç olarak devam eden depresyon değil, olumsuz duyguların yoğun olarak yaşandığı bir dönemi anlatan depresyondur. Kısaca anlatmak gerekirse, eğer kendinizi nedensiz bir şekilde hüzünlü, mutsuz, üzgün hissediyorsanız bunun nedeni D vitamini eksikliği olabilir. Çünkü beynin sağlıkla çalışması ve mutluluk hormonlarının düzenli bir şekilde salgılanmaya devam etmesi için D vitamini oldukça önemlidir. Eksikliğinde ise kişide depresyon görülebilir.

D vitamini eksikliği nelere yol açar?

5-Doğurganlık-Hamilelik Dönemi 

Avustralya’da yapılan bir araştırmaya göre D vitamininin doğurganlıkta hayati önem taşıdığı görülmüştür. Bunun yanında döllenme yoluyla gebe kalmak isteyen anne adaylarında D vitamini yüksek olanların tedaviye daha pozitif yanıt verdiği ortaya çıkmıştır. Vücuttaki D vitamini seviyesinin düşüklüğü, gebelik döneminde hem annede hem de bebekte bazı sağlık sorunlarının açığa  çıkmasına neden olur. Eksikliğinde düşük ve erken doğun tehlikesiyle karşı karşıya gelebilir. Gebeler, D vitamininden zengin olan yumurta, süt, yoğurt,  karaciğer ve balık (somon, sardalye, uskumru, morina gibi) gibi gıdaları tüketimelidir. D vitamini için bir diğer öneri ise güneşlenmedir. Günde 15-30 dakika güneşlenme anne adayı ve bebek için son derece önemlidir.

6-Cilt Problemleri

Yapılan araştırmalarda D vitamininin vitiligo ve sedef hastalığıyla savaştığı görülmüştür.

7-Saç Dökülmesi

Yapılan testlerde 18 ile 45 yaşları arasında saç dökülme problemini yaşayanların 80'ninde D vitamini eksikliği olduğu ortaya çıkmıştır. Beslenme bozukluğuna ve kansızlık problemine sahip olan kişiler beraberinde D vitamini eksikliği probleminide yaşamaktadır. Buda saç dökülmesine davetiye çıkarmaktadır. Saç foliküllerinde D vitamini reseptörleri bulunur. Bu reseptörler saçın yenilenmesini sağlar.

8-Kemiklerde Zayıflık

Kemik erimesi ve D vitamini eksikliği arasındaki ilişki üzerine uzun yıllardır araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmalara göre, Kalsiyum ve D vitamini takviyeleri alan kişilerin kemiklerinin daha düzgün bir şekilde gelişmesinin sağlandığı ve kemik erimesinin önüne geçildiği ortaya çıkmıştır. Vücudünuzda devam eden romatizma ve kemik hastalıkların biri varsa, D vitamini ölçümü yaptırmanızda oldukça fayda vardır. D vitamini eksikliğide Rasitizm ve oteomalazi denen kemik hastalıkları oluşabilir. çocukluk ve geşilme çağlarınd yetersiz D vitamini alımı, Raşitizm denen hastalığı oluşturur. Raşitizm hastalığında, kol ve bacaklarda eğrilik meydana gelir. Bu nedenle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde, D vitamini oldukça önemlidir.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: