Çocuklarda Sosyal Medya Bağımlılığı

Makaleler > Çocuk

Çocuklarda Sosyal Medya Bağımlılığı

Sosyal medyanın çocukların gelişimi üzerinedeki etkisi, uzun süredir tartışılan bir konudur. Bir yandan çocukların arkadaşlık ilişkilerinin gelişmesi için faydaları olduğu kadar, çocuğun sosyal gelişimi açısındanda pek çok zararı bulunuyor.

çocuklarda sosyal medya bağımlılığı

Araştırmalara göre, arkadaş ve arkabalarının içki ve sigara içerken fotoğraflarını sosyal medya platformları üzerinden gören çocuklar, bu tür alışkanlıklar geliştirmeye daha meyilli oluyor. Sonuç olarak çocukların ve gençlerin arkadaşlarının kötü alışkanlıklarını içeren online fotoğraflarından daha kolay etkilendiklerini ortaya koyuyor. lise 10. sınıf öğrencisi 1600 erkek ve kız öğrenci üzerine yapılan araştırmalar gösteriyorki ortalama 15 yaşında olan çocuklar online ve offline arkadaşlık üzerinden(sigara ve alkol alışkanlıkları sorularak) bir takım testlere tabi tutuluyorlar. Araştırma sonuçlarına göre, gençlerin %30’u sigara içiyor, %50’si ise en az bir kez alkollü içecek tükettiğini söylüyor. Bunların dışında katılanların 3’te 1’i ise en az bir arkadaşının sigara veya alkol kullandığını söylendi. Katılımcılara, bu alışkanlıkları nereden edindikleri veya ne şekilde başladıkları soruldu. Sosyal medya üzerinden yakınlarının paylaştıkları fotoğrafları gören çocuklar, bu davranışlarının özendirici olduğunu söyleyenlerin oranı ise %50 oldu.
Gençlerin Facebook’u zaman zaman derslerini geliştirmek amacıyla veya dil yeteneklerini geliştirmek için de kullanabildiğinin altı çiziliyor.

Arkadaşlık İlişkileri Bozuluyor

Yapılan diğer bir araştırmaya göreyse, sosyal medya kullanım sıklığı nedeniyle sanal gerçeklik üstünden dünyayı anlamlandırmaya çalışan çocukların, sosyal medya hesaplarını erkenden keşfedip alternatif kimlikler ürettiği belirlenmiştir. Bu durum çocukların gerçeklikle bağlarının zayıflamasına ve arkadaşlık ilişkilerinin bozulmasına yol açıyor.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: