Sıcak Havalarda Neden Depresyon ve Panik Atak Tetiklenir

Makaleler > Nöroloji - Psikiyatri

Sıcak Havalarda Neden Depresyon ve Panik Atak Tetiklenir

Psikiyatrik hastalıklar genelde güneşten uzak kaldığımız kış aylarında görülmektedir. Fakat, aşırı sıcak havalar da bazı psikiyatrik sorunlara neden olabilmektedir. Panik bozukluğu olan hastalar havadaki nem artışında oldukça hassastırlar. Uzmanlar, özellikle hastaların bu dönemde su tüketiminin arttırılmasına, hekimlere danışmadan ilaç tedavisinin kesilmemesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

sıcak havalarda panik atağa dikkat

Panik Atak Nedir?

Ara ara tekrarlayan ve insanı dehşet içinde bırakan korku nöbetlerine denmektedir. Panik atağın en temel özelliği beklenmedik bir anda ortaya çıkmasıdır. Panik Atağı, birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar; çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olarak da 1 saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer. Panik atak tek başına bir hastalık değildir. Panik bozukluğu hastalığının bir kriteridir.

Panik Ataklarının “kalp krizi geçirip ölme”, “kontrolünü yitirip çıldırma” ya da “felç geçirme” gibi kötü sonuçlara yol açabileceği inancıyla sürekli üzüntü duyma ya da Ataklara ve olası kötü sonuçlarına karşı önlem olarak (işe gitmeme, spor, ev işi yapmama, bazı yiyecek ya da içecekleri yiyip içmeme, yanında ilaç, su, alkol, çeşitli yiyecekler taşıma gibi) bazı davranış değişikliklerinin görüldüğü psikolojik bir rahatsızlıktır.Panik Ataklarının “kalp krizi geçirip ölme”, “kontrolünü yitirip çıldırma” ya da “felç geçirme” gibi kötü sonuçlara yol açabileceği inancıyla sürekli üzüntü duyma ya da Ataklara ve olası kötü sonuçlarına karşı önlem olarak (işe gitmeme, spor, ev işi yapmama, bazı yiyecek ya da içecekleri yeyip içmeme, yanında ilaç, su, alkol, çeşitli yiyecekler taşıma gibi) bazı davranış değişikliklerinin görüldüğü psikolojik bir rahatsızlıktır. Toplum içinde herhangi 100 kişinin yaklaşık 3-4’ü bu hastalığı ya daha önce geçirmişlerdir ya da halen bu hastalığı yaşamaktadırlar. Genellikle ilk kez 20-35 yaşları arasında başlar. Kadınlarda, erkeklere göre 2-3 kat fazla görülür. 

sıcak havalarda panik atak için su için

Belirtiler;

  • Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma,
  • Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı vurması
  • Terleme,
  • Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma,
  • Soluğun kesilmesi
  • Baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma
  • Uyuşma ya da karıncalanma
  • Üşüme, ürperme ya da ateş basması ,
  • Bulantı ya da karın ağrısı
  • Titreme ya da sarsılma
  • Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme
  • Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu
  • Ölüm korkusu
  • Bu belirtilerden en az 4 ya da daha fazlası oluyorsa buna panik atak denir. Dörtten daha az belirtiler görülüyorsa Kısıtlı Panik Atağı tanımı kullanılır.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Panik Bozukluğu, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Panik Bozukluğunun tedavisinde, beyin sinir hücrelerindeki bozuk olan hormon faaliyetlerini düzelterek panik ataklarını önleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Hekim kontrolünde başlanan ilaçlar en az bir yıl kullanıldıktan sonra yavaş yavaş azaltılarak kesilecektir. Diğer kullanılan tedavi yöntemide bilişsel-davranışcı terapi teknikleridir. Bu terapide hastanın, aslında tamamen “zararsız”olan panik atağı belirtileri hakkındaki yanlış bilgi ve inanışlarının düzeltilmesi ve hastanın bu belirtiler ile korkmadan baş edebilmesinin öğretilmesi amaçlanır. Panik Atağı geleceğinden korktuğu için tek başına bulunmaktan kaçındığı yer ve durumlarla aşamalı bir şekilde tekrar tekrar karşılaştırılması, böylece korkularının üstüne gitmesi sağlanarak korkularını yenmesi amaçlanır.
Tedavide en iyi sonuç bu iki çeşit tedavinin birlikte uygulanmasıyla alınmaktadır

Yeterli Sıvı Alınmasına Dikkat Edilmeli

Sıcak havaların gelişiyle beraber yeterli sıvı alınmaması ve vücut ısısının yükselmesi özellikle yaşlı hastalarda bilinç bulanıklıklarına ve davranış sorunlarına neden olabiliyor. Terleme yoluyla vücut sodyumu, ve antidepresan kullanan yaşlı kişilerde bazen sodyum düzeyleri düşebiliyor. Bundan dolayı yaşlı bireylerde ter yoluyla tuz kaybı da dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Yeterli sıvı alınmamasının başka bir negatif noktası ise, suda çözünen ilaçların kandaki düzeylerinin yükselerek ilaç yan etkilerinin daha kolay ortaya çıkmasıdır.

Uysuzluk da Tetikleyici Olabilir

Uykuya dalabilmek için ışığın azalması ve beden ısısının da biraz düşmesi gereklidir. Hava sıcaklığının yükselmesiyle beden ısısının azalmadığından uykuya dalmak güçleşmektedir. Bunun yanında, güneşin erken doğması da erken uyanmayı kolaylaştırmaktadır. Uykusuzluk havaların ısınmasıyla önemli psikiyatrik yakınmalar arasına girmektedir. bipolar hastalığı manik dönemlerini tetikleyebilmektedir. Bu nedenle tatile çıkmadan önce hastanın hekimiyle görüşmesi önemlidir.

Hekiminize Danışmadan İlacı Kesmeyin

Yaz mevsiminin getirdiği pozitif etkiler bazı hastaların iyileştiğini hissederek ilaçlarını hekimin haberi olmadan kesmesine neden olabilmektedir. Erken kesilmiş olan tedavi, psikiyatrik hastalığın nüksüne sebep olmaktadır. Bunun yanında, eğer ilaçlar aniden kesilmiş ise yan etkileri şiddetli olabilmektedir.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: