Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme Alışkanlığı

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme Alışkanlığı

Obezite yaşa ve boya göre aşırı yağlanma sonucunda birçok hastalığa neden olabilen ciddi bir sorundur. Kilo vermek için doğru ya da yanlış pek çok yöntem mevcuttur. Ancak, kalıcı ve sürdürülebilir bir sonuç almak tamamiyle yeterli ve dengeli beslenmeden geçmektedir. Bunu başarabilmenin önünde hormon ve genel beslenme alışkanlıklarımız gibi engeller bulunmaktadır. Böyle durumlarda tüp mide ameliyatlarına başvurulabilmektedir.

obezite cerrahisi sonrasında kilo almamak

Bu ameliyat düşünüldüğü gibi hastayı sosyal yaşamdan uzaklaştırmaz. Ameliyattan çıktıktan 6 saat sonra hastalar yürümeye başlayabilir. 10 gün sonrasında işe dönebilir. 1 ay sonrasındaysa arzu edildiği gibi spor yapabilirler. Ancak, hastaların genel şikayeti ameliyattan belirli bir süre sonra yine kilo almaya başlamalarıdır.

Kas Kütlesi Korunmalı

Tüp mide ameliyatlarından sonra gıda alımı oldukça azalır. Porsiyonar küçülür, vücudun yağ ve fazla suyu atılır. Fakat, kas kütlesinin mümkün olduğunca korunması gerekmektedir. Bu nedenle, cerrahi müdahale sonrasında, bir diyetisyen ile birlikte beslenme planı yapılması gerekmektedir. Bu süreç boyunca uygun hazırlanmış beslenme programı vücutta kas kaybını büyük oranda önlerken, vitamin ve mineral eksiklerine de yol açmaz.vOperasyon sonrasında oluşturulan programın takibinin titizlikle yapılması oldukça önemlidir. kişiye özel yaşanan tolerasyon sıkıntıları olabilir. Bu nedenle, belirli aralıklarla diyetisyen, hastanın vücut kitle indeksini sürekli takip altında tutar.

Planlar Hastanın Gündelik Alışkanlıklarına Göre Yapılmalı

Operasyon öncesinde diyetisyen tarafından yapılan vücut analizleri, yani beden kitle indeksi, bazal metabolizma hızı gibi ölçümler yaparak hastanın daha önce uyguladığı diyetler, kilo öyküsü ve beslenme alışkanlıkları gibi bilgileri içeren bir hasta öyküsü(anamnez) raporu alınır. Hedeflerde bu doğrutuda ilerler.

Ameliyat Sonrasında Kilo Almak

Cerrahi müdale sonrasında beslenme programına dikkat edilmediği taktirde tekrardan kilo alabilirsiniz. Eğer yaşam tarzınızı değiştirmezseniz, midenizin tekrar genişlememesi için hiçbir neden yoktur. Burada önemli olan noktalardan birisi size bu cerrahinin sunmuş olduğu 2 yıllık uzun bir dönemin yaşam tarzınıza kattığı alışkanlıkları sürdürmeniz ve yaşam tarzınızı buna göre belirlemenizle birlikte ameliyat sonrasında sürdürülebilir ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Aksi taktirde kilo almanız doğal bir sonuçtur.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: